رد شدن به محتوای اصلی

اهمیت نور در پرورش مرغ بومی

 ابتدا باید هدف از تولید پرورش مرغ بومی مشخص شود که براین اساس به دو دسته تقسیم میشود


1_نور برای پرورش برای گوشت واری

2_نور برای تخمگذاری


نور برای پرورش گوشتی مرغ بومی:


برای این منظور نور به عواملی نظیر اینکه تعداد گله نوع دان وزن هدف و ... دارد.

در حالت کلی میتوان اینگونه برنامه ریزی کرد

روز اول     بدون خاموشی

روز دوم    1ساعت خاموشی

روز سوم    2ساعت

روز چهارم   3ساعت

روز پنجم     4ساعت

روز ششم     5 ساعت

روز هفتم تا اخر 6 ساعت الی 8ساعت


زمان خاموشی هم نیمه شب باشد تا صبح

حتی در تابستان در نیمه شب خاموشی در روز در تابستان باعث آب نخوردن گله و تشنگی مفرط میشود(برخی تولید کننده ها برای اینکه با خاموش کردن لامپ از گرما بکاهند خاموشی در روز میزنند ک کار کاملا اشتباهی است)

سعی شود از لامپ ال ای دی استفاده شود 

در صورتی که میخواهید سریع تر به وزن برسید و وزن برای شما مهم و گله تان را کیلویی میفروشید و وزن هدفتان 1کیلو گرم است میتوانید از سن30روزگی دوباره خاموشی را تا 4ساعت برسانید  تا گله دان بیشتری دریافت کند.

اگر وزن هدفت شما 2کیلو به بالاست در سن 45خاموشی  را به 4ساعت برسانید و تا اخر همان باشد

البته اگر دان پلت استفاده میکنید حتما خاموشی 5ساعت شود که فشار نیاید

اما اگر وزن برایتان مهم نیست و به جثه میفروشید مرغ را خاموشی 6 تا 8ساعت باشد

اگه سالن شما پنجره دار است میتوانید در روز از نور خورشید استفاده و غروب از لامپ استفاده نمایید


اگر دیمر دارید و بتوانید نور را کم کم به خاموشی برسانید خیلی بهتر است اینکار پرنده اگر نیاز به اب یا دان داشته باشد سریع استفاده و جای خودش را برای خواب اماده میکند

چوب خواب برای گله بومی بسیار خوب است و بسترتان را حفظ میکند.

شدت نور در این گله ها باید طوری باشد گله راحت دان بخورد و نور کافی باشد و در صورتی که خود خوری یا کانی بالیسم دیدید نور را کم کنید و به جیره و عوامل دیگر هم توجه نمایید.


2_نور در پرورش مرغ تخمگذار بومی:


در گله تخمگذار علاوه بر مدت زمان روشنایی شدت نور بسیار امر مهمی است.

اما درکل برنامه ثابتی نمیتوان برای این گله ها نوشت و همه چی بستگی به موقعیت نوع سالن فصل و... دارد

نوروشنایی در این گله ها وسیله ای برای تحریک تخمگذاری به شمار می رود.و نو سبب تحریک فیزیولوژیکی تخمدان و دستگاه تولید تخم مرغ و در نتیجه فعالیتهای حیاتی آن برای تولید تخم و افزایش آن می شود. بنابراین شایسته است یک برنامه اصولی از روز اول ورود جوجه تا پایان دوره تولید در نظر گرفته شود. 

توجه شود زمان نگهداری و پرورش جوجه ها با توجه به فصول دارای اهمیت می باشد,  چون فصول اثر مستقیم در شروع بلوغ جنسی طیور جوان و در نتیجه آغاز تخمگذاری آنها دارد همچنین بر اندازه تخم مرغ های تولیدی مخصوصا تخم های اولیه دارد.

به دو اصل همیشه در گله تخمگذار توجه شود

1.در مرحله رشد به هیچ عنوان زمان نوردهی را افزایش ندهید.

2.در دوره تخمگذاری به هیچ وجه مدت روشنایی کاهش ندهید..

طول مدت روشنایی در مرحله رشد از 10ساعت زیادتر نشود.بنظر بنده 8ساعت مناسب است کما اینکه حتی در گله های تجاری هم این میزان منظور می شود.

در زمان تولید هم بین 14تا 17ساعت مناسب است که بستگی به عواملی چون قیمت ارزان یا گران برق , سلامت گله و ... دارد.


پس توجه به نوع روشنایی شدت کیفیت ک مدت


ارتفاع لامپ ها در صورتی ک در 2متری باشند مناسب تر است.

امروزه لامپ های ال ای دی وجود دارند ک شدت نور را کم و زیاد میکند

لامپ های کم مصرف در بازار اکثرا شدت نورشان کم نمیشود و برای دوره تولید مناسب نیستند یا لامپهای مخصوص یا لامپهای پر مصرف تنگستنی که با دیمر کار میکنند مناسب است.

نوسانات برق باید کنترل شود .


روز اول روشنایی کامل

روز دوم 1ساعت خاموشی

روز سوم 2ساعت

روز چهارم 4ساعت

روز پنجم 6ساعت

روز ششم 8 ساعت

روز هفتم 10

روز هشتم 12

روز نهم 14

روز دهم 16ساعت خاموشی


و تا اخر دوره پرورش

16ساعت خاموشی و 8 ساعت روشنایی در نظر میگیریم


البته برای سالن های بسته

و اگر سالن شما دارای پنجره است بهتر است تبدیل به سالن بسته و بی پنجره و روزنه شود در غیر این صورت راه نور را ببندید تا بتوانید برنامه نوری را بهتر اجرا کنید

همان طور ک در بالا ذکر شد تا روز دهم مدت زمان روشنایی را کم میکنیم

و از روز یازدهم شدت نور را با دیمر کم میکنیم 

به طوری که در روز بیست و یکم به زحمت  در 8 ساعت روشنایی در سالن کار کرد. و به زحمت بشودکلمات یک روزنامه را دید.

و پرنده بتواند دان مصرف کند و آب بخورد

برای اینکه تولید زودرس اتفاق نیفتد که باعث تولید تخم کوچکتر و دوره کوتاهتر شود.


این روشنایی معمولا تا هفته نوزدهم, بیستم یا بیست و یکم 8ساعت ثابت با شدت نور کم

 هفته20نور به 10ساعت و کمی شدت نور بیشتر

هفته21 نور به 12

 شدت کمی افزایش


هفته22 نور 13ساعت کمی افرایش

هفته 23 نور 14 ساعت

و کم کم با توجه به مصرف دان میشود هفته 30به 17ساعت نور رسید.

که معمولا در گله های تخمگذار انجام میشود و برای گله های مادر تا 15ساعت هم کافی است مگر در شرایط خاص


شدت نور در هفته 23 به حالت عادی برمیگردد.

این برنامه در تخمگذار و مرغ مادر دارایی تفاوت های می باشد

و شرایط نور دهی به عوامل زیادی بستگی دارد

و برنامه بایدطبق شرایط چیده شودو حتما ارز متخصصین استفاده شود تا دچار مشکلات تولید کاهش دوره تولید و... نشوید.

میتوانید برای کاهش مصرف برق در دوره تولید لامپهای تنگستنی را بردارید و لامپهای کم مصرف یا ال ای دی استفاده نمایید.

کنترل نور در تخمگذاری اثر مهمی دارد به آن توجه نمایید.

نظرات

پر بازدیدترین ها

مرغ در چند ماهگی تخمگذار می شود

 آیا مرغ جوان در خانه دارید؟ اگر چنین است، شرط می بندم که شما مشتاقانه منتظر رسیدن تخم مرغ های تازه هستید….اگر نمی‌دانید مرغ‌های شما چه زمانی شروع به تخم‌گذاری می‌کنند، این مطلب را بخوانید تا علائمی را که نشان می‌دهد تخم‌مرغ‌ها در راه هستند، یاد بگیرید. ما در مورد میانگین سنی که مرغ‌ها شروع به تخم‌گذاری می‌کنند، چگونگی نقش نژاد و چند نشانه مبنی بر اینکه تخم‌ها در راه هستند صحبت خواهیم کرد. به خاطر داشته باشید که هر مرغ متفاوت است، و هیچ کاری نمی توانید انجام دهید تا آنها برای بزرگ شدن عجله کنند - پس فقط صبور باشید و از دوران نوجوانی آنها لذت ببرید. مرغ ها معمولا از چه سنی شروع به تخم گذاری می کنند؟ به طور متوسط ​​مرغ های جوان در حدود 6 ماهگی شروع به تخم گذاری می کنند یا به تخم گذاری می پردازند . برخی از مرغ ها ممکن است از 16 تا 18 هفتگی شروع به تخم گذاری کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است 28 تا 32 هفته (نزدیک به 8 ماهگی) طول بدهند! در طول سال‌ها، ما بطور تجربی متوجه شدیم که حدود 20 تا 22 هفتگی رایج‌ترین سن برای شروع تخم‌گذاری مرغ‌های ما بود. نژاد مرغ و تخم گذاری علاوه بر سن، نژاد مر

جلوگیری از گرما زدگی مرغ بومی در تابستان

 جلوگیری از گرما زدگی در طیور 1 استفاده از آب خنک با استفاده از یخ در تانکر 2 تعویض پیاپی آب طیور در روزهای گرم سال 3 عدم تغذیه و دادن دان در ساعات گرم روز 4 افزودن آبلیموی طبیعی به آب پرنده ها 5 استفاده از ویتامین C در آب طیور 6 تهویه مناسب هوای سالن و اضافه کردن فن و استفاده از فن ها در وسط سالن پرورش 7 با گرم شدن هوا، تمایل طیور برای مصرف خوراک کمتر و متعاقباً رشد آنها نیز آهسته تر می شود. لذا افزودن چربی به جیرۀ خوراکی طیور توصیه میشود. بدین ترتیب گرمای ناشی از هضم خوراک و سوخت و ساز بدن به مراتب کمتر از گرمای ناشی از مصرف نشاسته و پروتئین می شود. 8هندوانه: در طول روزهای داغ تابستان می توانید هفته ای یکبار هندوانه در اختیار پرندگان قرار دهید. بخش بزرگی از هندوانه از آب تشکیل شده و به همین دلیل می تواند به مدت طولانی بدن طیور را هیدراته و مرطوب نگه دارید. 9 سفید کردن سقف سالن ها به وسیله اهک یا ورق های سفید و سفید کردن دیواره های خروجی سالن و محوطه,این کار باعث کاهش 3تا 4درجه ای دما می شود. 10 استفاده از کارتن پلاست زیر سقف یکی دیگر از زاههای کاهش دما و کاهش استرس گرمایی است. 11

درمان آبله مرغان طیور

 درمان ابله مرغان: درمان اختصاصی برای آبله پرندگان وجود ندارد؛ ولی ایجاد شرایط مناسب محیطی از نظر دما، تهویه و جدا کردن طیور مبتلا می تواند از انتشار این بیماری تا حدودی جلوگیری کند. در شکل جلدی باید محل جراحات با گلیسیرین یده ضد عفونی شود و برای جلوگیری از آلودگی های ثانویه آنتی بیوتیک ها مفید واقع می شوند. تجویز ویتامین ها، به خصوص ویتامین A، به ترمیم بافت های جراحت دیده کمک می کند. در گله هایی که این بیماری تازه شیوع پیدا کرده باشد، جداسازی مبتلایان و واکسیناسیون پرندگان غیرآلوده به همراه اقدامات مناسب بهداشتی می تواند سیر پیشرفت بیماری را متوقف سازد.  استفاده از آنتی بیوتیک های وسیع الطیف عمومی در کنترل عفونت های ثانویه نقش دارد. به دلیل وجود ضایعات در دهان استفاده از اوماج دان با مولتی ویتامین مفید است. اسپری حشره کش برای کنترل جوندگان و حشرات و کاهش احتمال انتقال بیماری به پرندگان سالم توصیه می شود.

آیا جوجه ها می توانند برنج بخورند؟

 برنج را جوجه های کوچک می توانند مصرف کنند. با این حال، توصیه نمی شود که بخشی از رژیم غذایی آنها باشد. اگر جوجه های یکروزه باید برنج مصرف کنند باید آن را بپزند و کم بدهند. ما نباید فراموش کنیم که برنج حاوی موادی است که می تواند در مقادیر زیاد برای مرغ مضر باشد - به عنوان مثال، شکر.

مرغ تخمگذار در روز چند تخم میگذارد؟

 یک عدد تخم مرغ یک مرغ می تواند فقط یک تخم در روز بگذارد و روزهایی را خواهد داشت که اصلاً تخمی نمی گذارد. دلایل این برنامه تخمگذاری مربوط به سیستم تولید مثل مرغ است. بدن مرغ مدت کوتاهی پس از تخم گذاری تخم قبلی شروع به تشکیل تخم می کند و 26 ساعت طول می کشد تا تخم مرغ به طور کامل تشکیل شود.

بعد از اولین ترک چقدر طول می کشد تا جوجه از تخم بیرون بیاید؟

 به عنوان یک قاعده کلی، 5 تا 7 ساعت طول می کشد تا جوجه به طور کامل پس از ظاهر شدن اولین ترک روی تخم مرغ از تخم بیرون بیاید. در برخی موارد، ممکن است تا 24 ساعت طول بکشد، و این نگران کننده است که تخم ها به مدت 40 تا 60 ساعت پس از ترک خوردن از تخم خارج نشوند، زیرا سلامت جوجه به شدت آسیب می بیند.

فواید استفاده سرکه سیب در جیره مرغ بومی

فواید استفاده ازسرکه سیب در برنامه غذایی پرنده 1- آب اسیدی شده خاصیت اشتها آوری دارد. 2- پرندگانی که از این آب استفاده می کنند کمتر تحت تاثیر کوکسیدیوزیس (بیماری انگلی که منجر به اسهال خونی و یا سفید می شود) قرار می گیرند. 3- پرندگانی که از این آب استفاده می کنند ، صدف آسیاب شده را بیشتر مصرف می کنند 4 _ منجر به کاهش پخش مگاباکتری ها می شود. 5_ آب اسیدی شده از فرایندهای هضمی دستگاه گوارش حمایت کرده و هضم مواد خوراکی را افزایش میدهد. 6_ تعداد باکتری های بیماری زا را کاهش داده و منجر به افزایش تعداد باکتریهای مفید می شود (همانند پروبیوتیکها عمل می کند). 7_ با شیره هاضمه دستگاه گوارش سازگاری دارد. اسیدی کردن آب با استفاده از سرکه سیب (به مقدار 10 سی سی در یک لیتر آب) تاثیرات مفیدی بر روی سلامت پرندگان در فصل جفت گیری و زاد و ولد دارد. بهتر است هنگام استفاده از تخم مرغ در جیره غذایی روزانه در همان روز از سرکه سیب طبیعی استفاده شود تا روده از حالت قلیایی خارج شده و به حالت اکسیدی میل کرده و گاز تولیدی توسط غذا در روده کمتر شود و از ورم روده نیز جلوگیری گردد.

آیا پیاز برای مرغ مفید است؟

 فواید پیاز بر روی مرغ پیاز دارای مقدار زیادی ویتامین و مواد معدنی است و بنابراین در صورت مصرف متعادل برای مرغ مفید است . آنها برای کاهش التهاب، کاهش سطح قند خون مرغ و برای سلامت روده و استخوان این پرندگان مفید هستند.

چند بار به جوجه ها غذا دهیم؟

 جوجه های کمتر از یک هفته باید 6-10 بار در روز (هر 2-3 ساعت) تغذیه شوند . در هفته اول زندگی، برخی از پرندگان از تغذیه در طول شب سود می برند. جوجه هایی که هنوز چشمان خود را باز نکرده اند ممکن است 5-6 بار در روز (هر 3-4 ساعت) تغذیه کنند.